Dr. Doru Paul, medic specialist oncolog (Weill Cornell Medicine, New York): ”Cancerul de sân, ca incidență, este pe locul I în țările dezvoltate și mediu dezvoltate!”

Redutabil și unanim recunoscut ca expert în tratamentul cancerului de sferă ORL, pulmonar și tiroidian, având o vastă experiență în dezvoltarea cu succes a abordărilor multidisciplinare (hematologie, medicina internă, oncologie) pentru tratarea acestor afecțiuni, Dr.Doru Paul, medic specialist oncolog (Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, Weill Cornell, New York, SUA) s-a numărat printre invitații speciali ai Fundației Renașterea (Președinte Mihaela Geoană). Cu ocazia Zilei Naționale de Luptă Împotriva Cancerului de Sân, Fundației Renașterea ”a îmbrăcat” în culoarea roz, pentru a 22-a oară, o clădire emblematică pentru București și pentru România: Palatul CEC. Catena este sponsor de traditie al „Iluminării in Roz” si al tuturor evenimentelor organizate de Fundatia Renasterea (Race for the Cure Romania, Brave Cut ș.a.) initiatoare a campaniilor de preventie si depistare precoce a cancerului de sân, și care pledează pentru informare și accesul gratuit la diagnostic si tratament pentru toate femeile din Romania.

Cartea de vizită a Dr. Doru Paul este una impresionanta, cu rezultate de excepție în cei aproape 30 de ani de activitate (cercetare translațională și clinică, hematologie, oncologie medicala, medicina paleativa), cu 23 ani de experiență ca medic oncolog, peste 12.000 pacienți cu cancer tratați și peste 25.000 de consultații medicale furnizate.

”Medicina am ales-o în clasa a XII-a, pe ultima sută de metri-colegii mei se apucaseră de învățat pentru facultate și meditații deja cu un an înainte- elev fiind la Liceul de Informatică, Matematică Fizică numarăul 1 cum era numit pe atunci, de pe strada Arhitect Ion Mincu, actualul Colegiul National de Informatică ” – ne-a spus Dr. Doru Paul, absolvent al UMF ”Carol Davila” București în 1993. ”Eram pasionat de matematică, primul la matematică din cei 42 de elevi ai unei clase de matematică-fizică, dar, într-un weekend mohorât de toamnă când parinții erau plecați de acasă am stat și m-am gândit serios la viitorul meu. Cu superbia vârstei de 17 ani, mi-am spus că a rezolva probleme de matematică este prea simplu. Majoritatea probemelor de matematică fiind inventate de mintea omului erau, în principiu, rezolvabile și, până la urmă, relativ facile. Mult mai dificil erau de rezolvat problemele din biologie, problemele naturii, problemele lumii vii, cu un grad de dificultate incomparabil mai înalt. Era student în anul V când a plecat în Franța, cu o bursă Tempus. ”In 1991, România era ca un cazan care fierbea, fiecare o apuca încotro vedea sau credea că e bine, Capitalismul era încă la început în țară și de multe ori prost înțeles, dupa atâtia ani de comunism cand libertatea era ca un vânt care bătea haotic. Așa că am hotărât să plec departe de lumea dezlănţuită a României postdecembriste. În Franța am putut să studiez liniştit ultimii doi ani ai Facultății de Medicină, respectiv un an in ora,ul Caen şi ultimul an, la Paris”.

În anul absolvirii (1993), Dr. Doru Paul și-a redactat lucrarea de licență în biologie moleculară la Institutul Gustave Roussy, apoi, în perioada 1993-1996 a urmat la Paris un masterat in Biologia Îmbătrânirii la Institutul Curie, și a obținut trei diplome universitare în Medicină Aerospațială, Cronobiologie și, respectiv, Oncologie Clinică. În vara anului 1996 a plecat în SUA și, intre 1996 și 1999 a urmat rezidența în Medicină Internă la la Spitalul Jacobi din New York, apoi s-a specializat în Hematologie și Oncologie (1999 – 2002) la Spitalul Montefiore, tot din New York. Timp de șase ani a fost medic specialist Hematolog și Oncolog la Spitalul North Shore-LIJ din Long Island. ”Când a apărut oportunitatea de a-mi continua şi aprofunda studiile în domeniul oncologiei în SUA nu am ezitat nicio clipă” – ne-a spuns Dr. Doru Paul. ”De ce? Pentru că, din punct de vedere al cercetării ştiinţifice, America este Mecca în domeniul cercetării fundamentale în cancer şi Oncologie!”. Între 2003 și 2012 a fost Profesor Asistent la Universitatea Cornell, perioadă când a fost și medic specialist în Hematologie-Oncologie la spitalul Lincoln din Bronx, iar din 2018 este Profesor Asociat la Universitatea Cornell din Manhattan. De patru ani lucrează ca Medic Specialist Hematolog ăi Oncolog la Spitalul New York Presbyterian, iar din 2015 si-a echivalat diplomele de Medicină Internă, Hematologie și Oncologie Medicală si in Romania unde vine regulat. Deasemenea este co-organizatorul simpozionului Stop Cancer România aflat în 2012 la ediția a 6-a, este inițiatorul unui post de televiziune online (stopcancertv.ro) destinat educatiei si informarii pacientilor cu cancer si editorul șef al revistei de oncologie Journal of Medical and Radiation Oncology publicata la Cluj. Nu in ultimul rand, alături de alți specialiști în domeniu din Romania, Europa de Vest, Canada si SUA, este ințtiatorul proiectului de telemedicină HEAL (asociatiaheal.ro), care ofera servicii gratuite de consultanta si second opinion medicilor si pacienților din România.

Dr. Doru Paul a fost cercetător principal sau investigator principal local în mai mult de 40 de studii clinice, și investigator principal asociat în alte mai mult de alte 20, a conceput și a efectuat multiple studii cliniceșși a inițiat 3 studii aprobate de FDA pentru investigarea de noi tratamente ale cancerului. Este cel care a conceput primul studiu pilot de utilizare a fluorodeoxiglucozei (FDG) care foloseste efectul terapeutic al pozitronilor pentru tratamentul targetat al cancerului uman, obținând aprobarea de la FDA și finanțare de la Institutul Northwell Health Cancer, SUA.

”Statistic vorbind, pentru unele tipuri de cancer, șansele de vindecare și ratele de supraviețuire ale pacienților sunt de peste la 95% deci nu se poate generaliza ideea unui prognostic defavorabil”.

”Există diferite tipuri de cancer, iar prognosticul depinde de o multime de factori, printre care tipul de cancer cu care avem de-a face, cât de avansat este, precum și vârsta, starea de sănătate, stilul de viață și dieta pacientului, moștenirea genetică” – declara Dr. Doru Paul. ”Pentru stadiile avansate ale bolii, situația este dificila, cel mai greu de vindecat fiind tumorile solide metastatice. Cancerul avansat este una dintre problemele majore cu care se confrunta oncologia, si in prezent, în ciuda progreselor tehnologice și științifice recente, mortalitatea bolii metastatice rămâne inca excesiva, de 70-90%. Consider că motivul principal din spatele incidenței și mortalității mari a cancerului avansat este lipsa de înțelegere a procesului cancerului în sine. Nu poți vindeca ceea ce nu înțelegi, iar cea mai simplă întrebare referitoare la cancer este și întrebarea la care este cel mai greu de răspuns…Ce este cancerul? În opinia mea, pe lângă faptul că este o boală, cancerul poate fi considerat și o formă modificata de viață, iar acest cadru de referință poate oferi o privire nouă asupra acestui proces complex”.

Dr. Doru Paul este Membru al Societatii Americane de Oncologie Clinica (American Society of Clinical Oncology), al Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR), al Academiei de Stiinte din New York (American Society of Hematology), al Societatii Americane de Cercetare al Cancerului (American Association of Cancer Research), al Societatii Americane de Hematologie (American Society of Hematology) și al Colegiului Medicilor din Romania.

”Cancerul de sân este pe locul I ca incidenţă în lume în ţările dezvoltate şi mediu dezvoltate, deci şi în România! Cel mai important lucru este educaţia!”

”Există sute de tipuri de cancer!” – spune medicul. ”Vorbim despre cancere, care sunt tratate diferit, au prognosticuri și simptomatolgie diferite, de aceea s-a ajuns la medicina personalizată şi de precizie, odată cu avansul şi avântul pe care l-a luat Biologia Moleculară şi cercetarea la cel mai înalt nivel. Cancerul trebuie diferenţiat într-o paletă foarte largă de entităţi patologice. Cancerul de sân este pe locul I ca incidenţă în lume în ţările dezvoltate şi mediu dezvoltate, deci şi în România. Este legat de vârstă, de diferiti factori de risc precum fumatul, obezitatea, mai ales la femeile postmenopauză, de moştenirea genetică; este extrem de important ca pacientele cu factori de risc genetici, care ştiu că mama, bunica sau rudele apropiate au suferit de aşa ceva să facă investigații. Din pacate, multe paciente vin la doctor atunci când stadiul bolii este avansat. Aceasta este o problemă globală, un aspect care nu este valabil doar in România, ci şi în ţările dezvoltate. Pentru cazurile depistate la timp, tratamentul este unul relativ simplu cu rezultate foarte bune, boala fiind vindecabilă în proporţie de mai bine de 95% urmând secvența: tratament chirurgical prin lampectomie, apoi chimioterapie sau nu, în funcţie de mărimea tumorii şi alţi factori de risc, apoi radioterapie și, în final, hormonoterapie în funcție de receptorii prezenți pe suprafața celulei canceroase. Acest nor negru al cancerului de sân care pluteşte deasupra femeilor se poate estompa prin campaniile de informare extrem de importante, mai ales, avand in vedere frecventa crescuta a bolii-de-a lungul vieţii, o femeie din opt este astăzi diagnosticată cu cancer de san. Cel mai important lucru este educaţia! In general, foarte multe femei care descoperă un nodul la sân sau sub braț, amână vizita la medic, controlul obligatoriu, fie din lipsă de timp, din cauza grijilor, a stress-ului cotidian, din neglijenţă, din motive care pot părea mai importante decât sănătatea la momentul respectiv. Şi aşteaptă, așteaptă, timpul trece în defavoarea lor, iar cancerul progresează până când e uneori prea târziu”…

”Pentru un medic nu este uşor, mai ales într-un domeniu atât de sensibil, de complex, care generează multă suferinţă, durere, depresie…” – ne marturiseste Dr. Doru Paul… ”Acum mai bine de treizeci de ani când am început să îmi dedic timpul și energia soluționării cancerului, decisesem ca indiferent dacă voi reuși, după vârsta de 50 de ani să îmi schimb meseria, să renunț la oncologie, să fac altceva! . Dar uite că acum am depășit 50 de ani și continui să practic oncologia, și nu am părăsit încă această boală cu atât de multe implicaţii emoționale care este cancerul …Cred insă totuși că la un moment dat, voi renunța la bătăliile zilnice din linia întâi și voi începe să navighez pe ape mai calme…Fiecare om are o anumita limită a numărului de tragedii la care poate să participe activ fără să fie afectat ireversibil…Un oncolog este, efectiv, un samurai aflat în perpetuă confruntare cu un adversar puternic, viclean și nemilos. Însă chiar și Myamoto Musashi, faimosul samurai care a ieșit învingător din toate duelurile, și-a abandonat până la urmă săbiile și s-a retras într-o peșteră în mijlocul naturii… Ca medic, cel mai important este să te situezi faţă de pacient nici prea aproape, -pentru că atunci te implici prea tare emoţional şi nu mai poţi practica medicina – şi nici prea departe, – pentru a nu deveni cinic. Pozitionarea omului-medic față de omul-pacient, semenul lui aflat în dificultate, la o distanță care îi oferă acestuia concomitent atât suport emotional cât și ajutor terapeutic este ceea ce definește arta medicinii. Atâta timp cât continui să iți manifești compasiunea și reușești să transmiți optimismul tău și încrederea în viață pacientului, ești un medic bun!”

Realizator: Oana Georgescu