Forumul Economic Roman, editia I, Bucuresti, 2018

Organizata de revista Piata Fianciara si Finmedia, prima editie a Forumului Economic Roman i-a reunit pe cei mai importanti reprezentati ai mediului de afaceri, bancar si jurnalism economic si a reprezentat un moment aparte pentru piata de evenimente de acest tip din Romania. Creata de ideea ca tara noastra, prin pozitia sa strategica, poate juca un rol important in viata economica si sociala a Europei si nu numai, acesta reuniune internationala de mare anvergura, desfasurata pe durata a doua zile a strans laolalta oficiali si executivi din toate segmentele - cheie ale economiei: energie, telecomunicatii, tehnologia informatiilor, banking, fiscalitate, investitii financiare, cybersecurity, avocatura de business, consultanta strategica s.a.

Dintre moderatorii si speakerii de prestigiu care au coordonat, sustinut si dinamizat dezbaterile ii amintim pe Norel Moise, redactor-sef revista Piata Financiara, Cristian Popa (fost vicepresedinte al BEI si fost viceguvernator BNR), Dana Popescu (Controlling and Performance Management Director, Blue Air), Marian Popa (director general, Deutsche Bank Global Technology), Mike Parsons (Chief Innovation Officer, Qualitance), Maarten Oonk (Managing Director, Deloitte Center for the Edge), Maria Grapini (europarlamentar), Adrian Victor Vevera (director tehnic, ICI Bucuresti) sau Ana Maria Mihaescu (director independent, Raiffeisen Romania, Medlife si Black Sea Oil and Gas) – cea care a condus discutiile din sectiunea alocata doamnelor manageri de succes. In cadrul conferintei cu tema Women Business Panel a fost invitata si Aurelia Babinciuc, Director National Vanzari Catena.

Am dorit sa construim o platforma de discutii pe marginea problemelor-cheie si de mare actualitate ale economiei romanesti si regionale, cum ar fi integrarea regionala, cresterea investitiilor, dezvoltarea de noi sectoare industriale si tehnologice, ca si rolul provocarilor schimbarilor globale asupra Romaniei – a declarat Mihai Sandoiu, directorul general Finmedia. La capatul acestor dezbateri am inteles cu totii mai bine cum ne plasam fata de cele patru obiective majore ale UE: uniunea economica, uniunea financiara – finalizarea acesteia, uniunea fiscala – incluzand si un mecanism de absorbtie a socurilor in zona euro, uniunea politica.

Cea de-a doua zi a Forumului Economic Roman, unde s-a discutat si despre Serviciile financiare pentru afaceri regionale si despre Viitorul TVA in Europa, i-a avut ca invitati pe Cristian NACU, Senior Country Officer for Romania and Moldova, IFC, Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania, Mihaela Popa, Vicepresedinte, CEC Bank, Adrian Tanase, Director General, Bursa de Valori Bucuresti, Matteo Patrone, Director pentru Romania, BERD, dar si pe alti reprezentanti ai Ministerului de Finante, ai companiilor romanesti si multinationalelor. Sesiunea dedicata IT si Inovare a cuprins mai multe paneulri de discutii: Inovarea in actiune: modelarea viitorului. Transformarea digitala. (Evolutia sistemelor IT sub presiunea noilor reglementari europene sau Cum poate guvernarea deschisa facilita transformarea digitala?) unde Keynote speaker a fost Maarten Oonk, Deloitte Center for the Edge, iar moderator, Marian Popa, Director general, Deutsche Bank Global Technology. Au urmat discutiile din cadrul panelurilor Comunicatiile trec la nivelul urmator (moderator Cristian PavelL, senior editor revista Piata Financiara) si Securitate cibernetica si Blockchain (moderator Adrian Victor Vevera, Director Tehnic, ICI Bucuresti) cu temele Streaming TV vs. IPTV – distributia OTT, Saltul la standardul 5G, Consolidarea strategica a pietelor – fuziuni si achizitii regionale, Fonduri UE pentru telecomunicatii – proiecte majore in regiune, pasi spre 2020

Un mesaj foarte important a venit din partea economistului-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Hans Timmer: Anticipam pericole pe care, intr-un fel, nu le-am vazut prea des in trecut, de aceea este extrem de important sa fim foarte prudenti in politicile economice, pentru ca vom avea nevoie de toate supapele de siguranta in perioada care vine. In Romania, avand in vedere pericolele care se apropie, ar trebui o crestere mai redusa a deficitului de cont curent, mai putina presiune pe inflatie, o situatie in care este mai usor de controlat deficitul fiscal. Asta nu pentru ca suntem foarte ingrijorati de Romania sau pentru ca suntem foarte critici, ci pentru ca aceste lucruri vor veni. Toate tarile vor fi rasplatite daca sunt prudente acum. In loc sa se concentreze pe stimularea cresterii pe termen scurt, ar trebui sa se concentreze pe problemele pe termen lung!

Realizator: Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu