Iluminare în Roz – Fundația Renașterea 20 de ani Ziua Națională de luptă împotriva Cancerului de Sân

Pentru a 20-a oară, Fundația Renașterea a îmbrăcat în roz, culoarea speranței, o clădire de referință a Capitalei - Spitalul Clinic Colțea, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, marcată în fiecare an la 1 octombrie în peste 70 de țări din întreaga lume.

CATENA este sponsor de tradiție al acestui eveniment, dar și al Fundației Renașterea.

Astfel, într-un an marcat de incertitudini, evenimentul "Iluminare în roz" a fost dedicat promovării prevenției și depistării precoce a cancerului și pledează pentru accesul pacienților oncologici la tratament și al tuturor femeilor la diagnostic timpuriu și corect.

"Mesajul nostru este mereu acelaşi: le spunem femeilor să meargă la control an de an, pentru că aşa îşi pot salva viaţa. Ne-am gândit să iluminăm în roz Spitalul Colţea, care este primul spital din Bucureşti şi reprezintă o bijuterie din punct de vedere al arhitecturii, în semn de mulţumire faţă de toate cadrele medicale care ne sunt mereu alături atunci când avem nevoie" – a spus Andreea Esca, Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea.

”Prevenţia salvează vieţi!”

Prof.Univ.Dr. Alexandru Rafila, expert internaţional, membru în Comitetul Executiv și reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii OMS a fost cel care a declanșat maneta ce a iluminat în roz cel mai vechi spital din Bucureşti, ”în semn de mulţumire pentru toţi medicii care sunt eroii ultimelor şase luni”.

"Trebuie să transformăm prevenţia într-un mod de viaţă" – a spus profesorul Rafila. ”Felicit Fundaţia Renaşterea, care a făcut o treabă minunată în România și este un exemplu care cred că ar trebui să fie replicat nu numai de alte organizaţii ale societăţii civile, dar şi de autorităţi. Să nu uităm că, în fiecare an aproximativ 10.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar alte 4.000 – 5.000 cu cancer de col uterin. Putem să prevenim aceste situaţii cu un control sau cu un vaccin!”.

Mihaela Geoană, Preşedinta Fundaţiei Renaşterea a precizat că lumina roz a transformat Spitalul Colţea în mesagerul luptei împotriva cancerului de sân. "Seria evenimentelor organizate de Fundaţia Renaşterea dedicate luptei împotriva cancerului a debutat în ultimul weekend din septembrie, când s-a desfăşurat, pentru prima dată în variantă digitală, cursa caritabilă Race for the Cure” – a spus. ”Fundaţia Renaşterea a fost susţinută de 1.237 de persoane, rezidente în Bucureşti, Măgurele, Buzău, Timişoara, Bacău, Sibiu, Barcelona, Roma, Bruxelles, Praga, care au donat, s-au plimbat 3 km sau au alergat 5 km, pentru a susţine campania de prevenţie şi depistare precoce a cancerului". Ea a mulţumit celor 115 de echipe care au susţinut Fundaţia Renaşterea şi strângerea de fonduri din România, precizând că înscrierea fiecărui participant a constat într-o donaţie minimă de 50 lei, care se va transforma în investigaţii medicale gratuite pentru femeile din mediul rural, dar şi în acţiuni de susţinere a pacientelor oncologice din România.

În ultimii 19 ani Fundaţia Renaşterea a informat femeile din România despre importanţa depistării precoce a cancerului şi a oferit peste 87.000 de investigaţii medicale în cele două centre medicale pe care le deţine în Bucureşti. În plus, cu susţinerea sponsorilor și a partenerilor, Fundaţia a achiziţionat şi a lucrat cu două Unităţi Medicale Mobile care au oferit în regim de gratuitate investigaţii pentru 21.870 de femei din zonele rurale. In perioada 2003 – 2020, la Centrele Medicale Renașterea din Bucuresti s-au efectuat 30.794 de ecografii, 41.900 de mamografii si 49.071 de consultatii, 4.801 femei primind diagnosticul de cancer. ”Brave Cut – Oferă putere” este un alt proiect de succes al Fundației Renașterea lansat la 1 octombrie 2015 și care a constat în donarea de păr și oferirea de peruci din păr natural pacientelor și copiilor aflați în tratament oncologic. Rezultatele obtinute sunt impresionante: peste 15.000 codițe donate care pot fi transformate în 1800 peruci, 550 de peruci donate până acum pacientelor oncologice și donatori din peste 60 orașe din România, dar și din Austria, Italia, Danemarca, Germania sau Marea Britanie.

Preşedinta Fundaţiei Renaşterea a oferit diplome de recunoştinţă Dr.Turkes Ablachim (director medical Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti), dr. Mircea Ovidiu Denis Lupuşoru (directorul Spitalului Clinic Colţea), Cătălinei Ponor (campioană olimpică), precum şi partenerilor acestui eveniment. "Sunt aici ca să reprezint femeile puternice şi, din punctul meu de vedere, femeile care reuşesc să treacă peste această boală, sunt nişte eroine!” – spus Cătălina Ponor, participantă la Race for the Cure 2020. ”S-a spus și despre mine că sunt o eroină, dar eu am fost doar un om care a muncit. Însă aceste femei care reuşesc să învingă boala sunt nişte luptătoare, de la care avem multe de învăţat și exemple pentru toată lumea". La eveniment au participat și membrele board-ului Fundaţiei Renaşterea, Cristiana Copos, Camelia Şucu, Veronica Savanciuc, Adriana Cazacu, Andreea Mihai, persoanlități din lumea culturală, artistică, medicală, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, jurnalişti.

Iată câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care s-au îmbrăcat în culoarea speranței: Empire State Building New York, Turnul Perla Orientului din Shanghai, Muzeul Britanic din Londra și Opera din Paris. În Bucureşti, au fost iluminate în roz, Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea C.E.C. (2004) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul National de Arta al Romaniei (2016), Globalworth Tower si City Tower (2017), Ateneul Roman(2018) și Palatul Ministerului Agriculturii (2019).

Text: Oana Georgescu