Inotul si sanatatea

Cele mai vechi inregistrari despre inot sunt de acum 5000 de ani din Egiptul antic reprezentand 2 figuri care inoata. In perioada Imperiul Roman s-a creat cultul imbaierii si a inotului , acest cult a fost deosebit de puternic pt. acea perioada. In Evul mediu inotul a fost interzis fiind considerat imoral.
O schimbare a aparut in perioada lui Napoleon, cand inotul a devenit obligatoriu in programa de instructie a soldatilor. Procedeul folosit de ei a fost Bras-ul acesta fiind mai silentios. Un Australian pe nume A. Cavill a inceput sa inoate pe spate dar acesta a fost de fapt un fel de Bras executat pe spate. Stilul Spate asa cum il stim in ziua de azi a fost perfectionat de americanul H. Hebner care in 1912 a si castigat la proba de 100 de metri.
Dintre cele 4 stiluri de inot cunoscute azi „Fluturele” este cel mai recent, fiind inventat ca multe alte lucruri…”din intamplare”. Germanul E. Rademacher concura inotand Bras si a sarit din apa inainte de sosire pentru a castiga proba.
Inotul este una dintre cele mai complexe si placute forme de miscare. La fel ca alergatul sau mersul pe bicicleta nu este conditionat de varsta sau de conditie fizica deci este recomandat pentru toata lumea. Poate fi practicat atat pentru imbunatatirea sau mentinerea starii de sanatate, dar si ca mijloc de petrecere a timpului liber, pentru starea de bine si relaxare pe care o induce.
Stiati ca inotul…?
– Este mult mai eficient decat celelalte activitati “terestre” mai exact de 12 ori. Rezistenta apei face ca prin inot sa consumam 600 de calorii pe ora.
– Inotul stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea cerebrala si capacitatea psihica mai ales la copii se observa in rezultatele la invatatura. Apa exercita presiune asupra corpului iar asta inseamna un masaj bland, constant ce ne calmeaza si relaxeaza. Se elibereaza hormonul fericirii (serotonina) deci ii ajuta pe cei ce sufera de depresie.
– Inotul este singurul sport care va determina sa pastrati un ritm respirator constant iar prin asta creste functionalitatea aparatului respirator. Ritmul miscarii si presiunea apei solicita muchii responsabili pentru respiratie, creste volumul de aer inspirat si astfel rezulta o oxigenare mai profunda , benefica pentru toate organele si celulele organismului.Conform unui vechi proverb din India “Respiratia este insusi viata”
– Si metabolismul se accelereaza de aceea se recomanda pentru cei care sufera de obezitate, diabet sau doar vor sa slabeasca.