Litiaza renală (pietre la rinichi) – simptome, factori de risc și prevenție

Litiaza renală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale aparatului urinar, ce se caracterizează prin prezența calculilor renali (pietre la rinichi).

 

Când vorbim despre simptomele bolii, calculii renali pot fi suspectați atunci când pacientul simte o durere puternică în zona lombară, ce nu se ameliorează odată cu schimbarea poziției. De asemenea, durerea este acută și are un caracter pulsatil, adică se accentuează la intervale regulate, iar uneori este însoțită de eliminarea urinei de culoare roșiatică.

De multe ori se întâmplă ca pacienții să se prezinte la medicul nefrolog din cauza durerilor în zona lombară, care trenează de câteva luni sau chiar ani, suspectând că la mijloc ar fi vorba despre o problemă la rinichi. Este foarte bine că pacienții merg să consulte un specialist, însă în situația descrisă anterior, de cele mai multe ori, cauza durerii își are originea în coloana lombară (discopatie lombară). Mai concret, iată care este diferența între o durere lombară specifică pentru pietrele la rinichi și cea cauzată de o afecțiune a coloanei vertebrale. Durerea care iradiază din zona lombară în față, către abdomen, și în jos, către zona inghinală, este caracteristică pentru calculii renali. Durerea lombară care radiază spre picior și fesă este asociată cu patologia coloanei vertebrale.

Febra nu este un simptom comun pentru pietrele la rinichi. Aceasta apare în situații excepționale, în care pacientul elimină un calcul și se constată că există și o infecție urinară, lucru cunoscut sub numele de nefrită obstructivă și care reprezintă o urgență urologică.

Există mai mulți factori de risc pentru calculii renali. Cu toți avem o viață foarte activă și nu avem timp întotdeauna să fim atenți la câtă apă bem, la care se adaugă și dieta occidentală, bogată în grăsimi și zahăr.

De asemenea, creșterea nivelului de acid uric din sânge determină apariția pietrelor la rinichi. Atunci când nivelul acidului uric este mare, apare acea manifestare cunoscută drept gută, dar rinichiul, în efortul de a elimina acidul uric, crește concentrația acestuia la nivelul urinar și se formează calculi (pietre). Inițial se formează cristale și apoi pietre. Un nivel ridicat de acid uric se întâlnește la pacienții care consumă foarte multă carne, produse bogate în fructoză (în special siropuri de fructe), precum și la cei care beau cantități mari de alcool.

Tratamentul calculilor renali depinde de dimensiunea acestora. În general, calculii de până în 5 mm pot fi eliminați spontan sau cu mici intervenții pentru a le reduce dimensiunile. Calculii de peste 5 mm nu pot fi eliminați spontan și pot pune probleme atunci când coboară către vezica urinară, provocând pacientului o afecțiune numită colică renală. În cazul calculilor mari este necesar tratamentul chirurgical, realizat de medicii urologi.

Pentru a preveni formarea de pietre la rinichi nu trebuie să luăm ceaiuri și alte suplimente alimentare ”după ureche”, ci este indicat să cerem sfatul medicului nefrolog. Spre exemplu, astfel de produse nu vor îmbunătăți funcția rinichilor dacă nu învățăm să bem și apă.

Dr. Vlad Vinereanu, medic nefrolog în cadrul Clinicilor LOTUS-MED