Masura pentru masura – FNT 2012

Inchiderea FNT 2012 a fost facuta cu spectacolul lui Silviu Purcarete Masura pentru masura, realizat la Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova.

Clasificat, in genere, printre comediile lui William Shakespeare, textul are un grad mare de dificultate, implicand atat un studiu psihologic de finete, cat si o considerabila desfasurare de mase. Decaderea morala la care a ajuns societatea il face pe Ducele Vincentio sa se retraga pentru o vreme de la conducerea cetatii Vienei, pentru a putea urmari din umbra ce se intampla in lipsa lui; el ii cedeaza temporar locul aceluia pe care il credea cel mai intransigent dintre supusii sai, Angelo. Ajuns la putere, loctiitorul il condamna la moarte, pentru depravare, pe tanarul Claudio; sora acestuia, Isabella, novice la manastire, incearca sa il salveze implorand mila lui Angelo, care ii promite ca-i va cruta fratele in schimbul unei nopti de dragoste cu ea.

Purcarete, un veritabil specialist in Shakespeare, propune o lectura clara si nuantata a textului, in care toate elementele si detaliile se imbina si isi raspund intr-un tablou de extraordinara frumusete si desavarsit echilibru. Muzica lui Vasile Sirli ritmeaza dansul macabru al viziunilor tulburatoare pe care le evoca spectacolul. Un spectacol sceptic, sarcastic si amar. Un spectacol despre om si oameni.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.