METABOLISMUL se refera la sistemele utilizate de organism pentru a transforma energia necesara proceselor bazale: respirație, activitate cardiacă, funcție renală, activitate cerebrală, echilibru osmotic și termic.
Metabolismul este suma proceselor chimice care au loc in organismul nostru pentru a ne mentine buna functionare prin 3 mecanisme importante:
– transformarea mancarii in energie pentru desfasurarea proceselor celulare ;
– conversia mancarii pentru crearea proteinelor, lipidelor, acizilor nucleici si unor carbohidrati;
– eliminarea reziduurilor.
RATA METABOLICA este viteza cu care organismul nostru arde caloriile atunci cand se aflam in repaus.
DETERMINAREA RATEI METABOLICE DE REPAUS este investigatia prin care medicii identifica viteza cu care organismul arde caloriile in repaus. Este o investigatie care se realizeaza in cabinetul medical, se bazeaza pe analiza gazelor (oxigen si dioxid de carbon) implicate in reactiile oxidative din organism, aceasta metoda numindu-se CALORIMETRIE INDIRECTA. Este o investigatie usor de realizat, fara niciun fel de disconfort si absolut neinvaziva.
Oamenii au rate metabolice diferite, si diferentele nu sunt influentate doar de sex si varsta. Statistica arata ca persoane diferite se pot incadra in aceeasi categorie, dar totusi au rate metabolice de repaus cu diferente de pana la 1.000 kcal intre ele. Asta inseamna 2 ciocolate pe zi sau diferenta intre a te mentine la greutate optima si a te ingrasa in medie 1 kg/saptamana, ne spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Smart Nutrition din Bucuresti.
Metabolismul si rata metabolica sunt determinate de o serie de factori. Genele joaca un rol important, dar dr. Mihaela Posea considera ca nu metabolismul sau viteza lui se mostenesc, ci obiceiurile alimentare si, in general, stilul de viata etc… In cele din urma, indiferent cu ce metabolism ne-am nascut, pe masura ce inaintam in varsta, acesta isi incetineste ritmul cu aproximativ 2% pentru fiecare noua decada din viata.
Viteza metabolismului poate fi influentata de afectiuni ale glandei tiroide, hipo sau hipertiroidia, care incetinesc sau accelereaza metabolismul. In conditiile unui organism sanatos, glanda tiroida este cea care regleaza metabolismul prin hormonii pe care ii secreta. De aceea, persoanele care sufera de afectiuni ale glandei tiroide constata si cresterea, respectiv scaderea lor in greutate.
Vestea buna este ca metabolismul poate fi mentinut la viteza optima functionarii organismului daca intelegem un calcul simplu : cate calorii consumam, tot atatea trebuie sa ardem prin activitate fizica zilnica. Asadar, alimentatia corecta si miscarea sunt cei doi prieteni fideli ai fiecaruia dintre noi, prieteni pe care trebuie sa ii mentinem in echilibru pe tot parcursul vietii.
Realizator: Elena Buhus
Operator imagine: Silviu Crangureanu
Editor montaj: Stanislav Pescu