Mizantropul la Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi

In sectiunea “De toate pentru toti” a FNT 2012 a putut fi vazuta si montarea de la Nationalul iesean a regizorului Tompa Gabor, cu Mizantropul de Moliere.

In 1666, cand a fost reprezentata pentru prima data, piesa lui Molière a insemnat o cadere din punct de vedere financiar. Astazi, Mizantropul ar putea fi un subiect apt sa-si adjudece un rating considerabil, daca ne gandim la ipocrizia care domina momentul. Intrebarea ridicata de spectacol este daca numai curtea Regelui-Soare era de vina pentru starea de imoralitate in care se cufundase societatea. Raspunsul vine invaluit in actualitatea montarii, iar optiunea regizorului Gábor Tompa pentru text isi gaseste motivatia chiar in asemanarea vietii de atunci cu cea a „omului recent”.

O piesa care a traversat epocile fara sa capete niciun rid este prezentata intr-un spectacol al eternei comedii umane, unde moravurile si intrigile cele mai diverse, dragostea si tradarea, adevarul si ipocrizia se intalnesc si coexista.

In rolul lui Alceste, Sorin Leoveanu, alaturi de care joaca Constantin Puscasu, Emil Coseru, Silva Helena Schmidt, Andreea Boboc, Diana Chirila, Octavian Jighirghiu, Doru Aftanasiu, Radu Ghilas, Horia Verives si Gelu Zaharia. Decorul este semnat de Andrei Both, iar costumele de Judith Dolan.