Anxietate în creștere, insomnie, depresie, accentuarea simptomatologiilor pre-existente pandemiei. Sunt doar câteva dintre dificultățile cu care se prezintă pacienții la medic zilele acestea.
Purtarea măștii, un gest de responsabilitate
Simona Man, medic neurolog, ne-a făcut o scurtă trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă la cabinet în această perioadă de criză. Pacienții cu afecțiuni pre-existente sunt mai sensibili la factorii externi, iar unii dintre ei au nevoie de consiliere psihologică. Gestionarea stresului asociat perioadei prin care trecem nu e o treabă ușoară. Alegerea între munca de acasă și mersul la serviciu, schimbările inerente, anxietatea cu privire la viitor, la boală, simptome sau la posibilitatea reinfectării, de unde ne informăm, pe cine credem, toate sunt teme generatoare de stres.
Doamna doctor ne invită însă să luăm exemplul copiilor și al țărilor asiatice.
Copiii au înțeles că purtarea măștii îi ajută pe ei, pe părinți și pe bunici și chiar pe colegii lor care au diferite afecțiuni. Adulții sunt însă mai rezistenți la schimbare, mai suspicioși, mai ușor influențabili. Popoarele asiatice, pe de altă parte, care s-au confruntat și în trecut cu epidemii grave, au învățat pe pielea lor că masca îi protejează, chiar dacă nu în proporție de 100%.
E o perioadă complicată și care durează. Ne supune pe fiecare unui test de anduranță zi de zi. Cum facem față acestui stres depinde și de noi. Medicii ne stau la dispoziție cu sfaturi și rețete.
Ține de noi să ne adaptăm, să înțelegem că aceste schimbări sunt de durată și că mai mult decât oricând avem nevoie să ne protejăm pe noi și pe ceilalți!
text: Mihaela Moldoveanu