Postul e bun pentru sănătatea noastră. Fie că e vorba de postul intermitent sau de postul religios, o schimbare temporară de dietă, cu mai puține grăsimi dar mai multe verdețuri, aduce beneficii sănătății noastre.
Tania Fântână e nutriționistă și din experiența cu pacienții a înțeles că postul nu e întotdeauna o soluție bună. De ce? Pentru că, deși la început oamenii vor să țină post, să mănânce mai multe legume și mai puțină carne sau deloc, pe măsură ce trec zilele, postul devine o corvoadă.
Și pentru că nu au suficientă voință ca să-și gătească sau să găsească acele mâncăruri potrivite postului, mulți oameni ajung să păstreze doar ideea de post. Și să consume doar covrigi sau cartofi prăjiți. Da, renunță la carne dar reduc drastic aportul de nutrienți. Și atunci, postul nu mai e benfic, e o corvoadă care nu se mai termină și care ne lasă vlăguiți și nu neapărat mai sănătoși.
Atenție, așadar la ce consumăm în post. Bucătăria noasră tradițională abundă în mâncare de post, fie că vorbim de zacuscă, tocănițe de legume, supe și ciorbe de legume, urzici, lobodă, măcriș, salată verde, ridichi, murături, icre de fasole sau de vinete, avem de unde alege.
Să ne facem o listă de mâncăruri alternative pentru perioada postului și să încercăm să ne ținem de ea. Și să nu uităm să ne hidratăm. Și să ne odihnim. Somnul detoxifică și regenerează organismul, ca și hidratarea, ca și mâncarea.
Post, post, dar să măsurăm zilnic cantitatea de nutrienți, de vitamine, de minerale din legume, verdețuri și fructe! Chiar dacă ne plac cartofii prăjiți, lângă o salată generoasă de verdețuri, vor arăta mult mai bine!
Să nu uităm așadar și de impactul vizual al mâncării și să încercăm pe cât posibil să ne bucurăm și de aspectul mesei și al farfuriei, nu doar de gust! Poftă bun și post îmbelșugat(în verdețuri)!
Text: Mihaela Moldoveanu