Preventia si tratamentul obezitatii la copii si adolescenti

Statisticile medicale din Romania arata ca rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor creste de la an la an. La nivel international, tendinta a fost lansata in urma cu mult timp in Statele Unite, tara recunoscuta pentru calitatea slaba a mancarii, in principal fast-food. Aceasta tendinta a cucerit, din pacate, chiar si tarile europene recunoscute pentru obiceiurile alimentare sanatoase, cum ar fi tarile mediteraneene : Franta, Spania, Grecia etc.

Experienta mea in lucrul cu copiii mi-a permis sa observ ca avem in Romania din ce in ce mai multi copii obezi la varste din ce in ce mai mici, 2-3 ani, varste la care copiii au foarte, foarte multe kilograme in plus – ne spune dr. Lavinia Nedelea, medic diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Kilostop din Bucuresti.

Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca multi dintre copii si adolescenti sunt in situatia de a lupta singuri impotriva obezitatii. Sunt bombardati zilnic de reclame la mancare, dulciuri sau bauturi nefaste pentru sanatate, in majoritatea cazurilor fara control din partea parintilor sau al autoritatilor.[…] Rolul parintilor este esential! Daca parintii au obiceiuri aimentare proaste, copiii le vor mosteni. Nu neg rolul geneticii si al hormonilor in transmiterea obezitatii, dar in general, ceea ce se transmite de la parinti si bunici sunt obiceiurile alimentare proaste – continua dr. Lavinia Nedelea.

Va prezentam povestea unei eleve de 12 ani din Bucuresti, care a avut ambitia sa slabeasca aproximativ 25 de kilograme inscriindu-se intr-un program de slabire asistata de catre medicii nutritionisti ai Clinicii Kilostop din Bucuresti.

O poveste cu rezultate uimitoare, care isi propune sa ii inspire pe parintii, copiii si adolescentii cu probleme de greutate.

Realizator: Elena Buhus
Operator: Silviu Cringureanu; Alex Andries
Editor imagine: Stanislav Pescu