Toamna vine cu sanatate din fructe – prune, pere, gutui si castane

DR RUXANDRA CONSTANTINA

Medic specialist apifitoterapie- cabinet consultanta naturopata

O para contine 15% din cantitatea zilnica recomandata de fibre

Perele se numara printre fructele cu cel mai scazut continut glicemic dintre toate fructele. Mai mult decat atat, perele sunt pline de fibre si ofera o stare de satietate pe termen lung, datorita pectinei pe care o contine, si ajuta la reglarea sistemului digestiv. In plus, para este un fruct delicios, este dulce, suculent, parfumat… nici dulciurile nu ni se vor mai parea la fel de tentante.

Mandarinele lupta cu raceala si… cu pofta de dulce
Mirosul imbietor al mandarinelor este o senzatie ce cu greu poate fi uitata. Insa nu doar simtul olfactiv este cel care se bucura de pe urma acestui fruct viu colorat, ci si starea noastra generala de sanatate. Antioxidantii din mandarine va ajuta sa luptati cu racelile specifice sezonului rece, stimuleaza sistemul imunitar si va ajuta sa pierdeti kilogramele nedorite, suprimand pofta de dulce. Cu mai putin de 50 de calorii dintr-o mandarina va feriti si de raceala, si de corvoada hainelor prea stramte.
Rodia tine sub control glicemia
Rodiile sunt extrem de nutritive, iar continutul ridicat de fibre poate ajuta la controlul glicemiei, prevenind instalarea diabetului si a obezitatii. In plus, semintele de rodie sunt o sursa importanta de vitamina C, vitamina K, acid folic si potasiu, facand din acest super-fruct un aliat de nadejde in lupta cu reumatismul, bolile cardiace sau cancerul.
A venit toamna, deci vine si pofta de castane prajite
Nu trebuie sa va ingrijorati pentru silueta daca aveti astfel de pofte, deoarece castanele sunt printre cele mai sanatoase si indicate fructe intr-o cura de slabire. Castanele au un continut ridicat de amidon si foarte putine grasimi, in comparatie cu alte fructe in coaja lemnoasa. Acestea ajuta la pierderea in greutate, reduc nivelul LDL-colesterolului, numit si colesterol „rau”, lupta impotriva cancerului si tine sub control tensiunea arteriala.
Gutuia, fructul de aur al toamnei
Desi gustul acrisor poate face din gutuie un fruct nu foarte tentant, trebuie sa stiti ca este o sursa bogata de vitamina C, fibre, cupru, antioxidanti si pectina, care ajuta la controlul digestiei si la imbunatatirea nivelului de zahar din sange. Daca gustul fructului proaspat nu este tocmai pe placul dumneavoastra, puteti incerca varianta compoturilor sau gutuile coapte unse cu putina miere.
REALIZATOR CORINA VOICU
OPERATOR SILVIU CRANGUREANU
EDITOR STANISLAV PESCU