Alimentatia in cazul diabetului – preventie, recomandari si autocontrol

Bolile de nutritie afecteaza din ce in ce mai mult populatia Romaniei. 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate, boala fiind mai frecventa la barbati decat la femei. Peste 50% dintre romani au o alimentatie necorespunzatoare si datorita lipsei de informatii si a stilului de viata nesanatos datorat sedentarismului, stresului, lipsei de miscare, mai ales in aer liber s.a. Astfel, una dintre cele mai periculoase boli cauzate de dezechilibrele in alimentatie este diabetul, cifrele si statisticile ultimilor luni fiind de-a dreptul alarmante: 11,6% dintre romanii cu varsta intre 20 - 79 de ani, adica aproape 2.000.000 de persoane, sufera de diabet zaharat de tip 2, iar 18,4% dintre romani, adica 3.000.000 de persoane, sufera de prediabet. Iata motivele pentru care informatiile despre o alimentatie sanatoasa care poate preveni aparitia acestor boli devin extrem de importante, asa cum trebuie sa apelam la specialistii in consiliere despre nutritie, diabet si viata sanatoasa.
Informarea, consilierea si oferirea de solutii alternative la problemele celor predispusi la dereglari metabolice si de nutritie, precum diabetul, hipertensiunea sau ateroscleroza, devin astazi tot mai importante pentru oricine. Unul dintre principalele obiective ale specialistilor in nutritie, dar si medicilor este incurajarea publicului larg sa adopte un stil de viata sanatos care il poate ajuta sa combata factorii de risc ai acestor boli, sa obtinem mai multe informatii despre problemele de nutritie care pot duce la aparitia diabetului si a altor boli de nutritie, care sunt factorii de risc ce trebuie evitati si care sunt metodele si alternativele de tratare a bolii.
Gabriela Codruta Nedelea este absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala si masteranda a Universitatii Nationale de Educatie fizica si Sport, UNEFS – Facultatea de Kinetoterapie, cu master in Nutritie si remodelare corporala, ca sef de promotie. Este unul dintre specialistii si creatorii unor programe de nutritie, dar si de preventie in ceea ce priveste diabetul – boala muta, ascunsa si pledeaza pentru consumul de produse alimentare naturiste, legume, fructe, pentru verificarea permanenta a glicemiei, a greutatii si tensiunii arteriale – factori de risc ai diabetului, dar si pentru miscarea in aer liber, practicarea sportului in general.
Realizator: Oana Georgescu