Ca boală de sine stătătoare, diabetul zaharat de tip 2, prin felul în care evoluează, mai ales dacă nu este controlat, produce complicații renale. În timp, afectarea rinichilor poate deveni severă și poatea evolua până în punctul în care să fie necesară inițierea dializei sau a unei alte proceduri de suplinire a funcției renale.
În cele mai multe cazuri, pacienții afectați sunt vârstnici, care pe lângă diabet prezintă și alte comorbidităţi, printre care se numără boala cardiacă ischemică și hipertensiunea arterială.
Toată lumea știe că hipertensiunea poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Prea puțină atenție se acordă însă unui alt pericol al hipertensiunii necontrolate și anume că poate ajunge să distrugă rinichii în timp. Așadar, hipertensiunea arterială, luată separat, poate produce daune ireversibile.
Dacă un pacient este diagnosticat cu diabet zaharat și hipertensiune, declinul funcției renale este și mai rapid. Din acest motiv, pacienții cu una sau ambele patologii ar trebui să fie evaluați periodic de către un medic nefrolog, putând fi astel prevenite complicațiile pe care diabetul zaharat și hipertensiunea le produc la nivelul rinichilor.
Un alt motiv pentru care pacienții cu boli cronice ar trebui consultați de un specialist în boli renale este acela că au de luat multe medicamente, iar unele pot fi toxice pentru rinichi. Așadar, cei care știu că se confruntă cu multe probleme de sănătate ar fi bine să întrebe şi un medic nefrolog dacă anumite medicamente pot pune în pericol funcția aparatului renal.
Frecvența controalelor la medicul nefrolog se stabilește în funcţie de severitatea bolii renale. Astfel, dacă pacientul este hipertensiv şi/sau diabetic, dar nu se ştie cu o boală de rinichi, acesta trebuie evaluat anual. În cazul pacienților diagnosticați deja cu o afecţiune renală, frecvența vizitelor la medicul specialist depinde foarte mult de stadiul bolii. În funcție de cât de gravă este starea pacientul, acesta poate fi evaluat lunar, în sensul că va necesita o monitorizare îndeaproape pentru a se preîntâmpina agravarea bruscă a bolii și necesitatea inițierii hemodializei în urgență.
Dr. Vlad Vinereanu, medic nefrolog în cadrul Clinicilor LOTUS-MED