Primul sfat se referă la o hidratare intensă, atât în exterior (creme, loțiuni, uleiuri etc.), cât și în interior (apă, ceaiuri etc.). Ce fel de produse cosmetice ne ajută? Spre deosebire de cremele pe care le folosim vara, care trebuie să aibă o textură ușoară, iarna și la începutul primăverii, când încă e frig afară, se recomandă produsele cu textură mult mai grasă. Deosebit de importantă este și protecția solară. Produsele cu filtru de protecție UV trebuiesc aplicate și în sezonul rece.
Apoi, hidratarea de bază este esențială, fie că afară e cald sau rece. Știm cu toții recomandarea de a consuma acel minim de lichide de 2 litri pe zi. Trebuie să ținem cont de acest sfat și când afară de frig. Chiar dacă nu simțim nevoia să bem prea multă apă trebuie să facem acest lucru pentru a nu ajunge la deshidratare.
Un alt sfat al specialistului se referă la băile fierbinți și lungi pe care le adoră foarte multe femei, dar care, dincolo de relaxare pe care o aduc, pot traumatiza pielea. Ideal este ca apa să aibă o temperatură medie, iar timpul pe care îl petrecem în cadă să fie redus la 10-15 minute. Adăugați uleiuri în apa caldă pentru a hidrata astfel pielea.
Nu ignorați semnele de uscare a pielii doar pentru că afară este frig sau cald. Sunt situații în care pielea uscată poate fi un simptom al unei afecțiuni ce ar trebui investigată.
Mai există și o altă problemă care apare adesea din cauza fluctuațiilor de temperatură și anume răceala. De aceea, trebuie să avem grijă cum ne îmbrăcăm în această perioadă.
Dr. Alexandra Marin, medic primar Medicină de familie, Clinica medical LOTUS-MED