Consult oftalmologic este, pentru marea majoritate a pacienților, rapid, pentru că se folosesc echipamente foarte performante și moderne și constă în testarea acuității vizuale în măsurarea dioptriilor, măsurarea tensiunii intraoculare, măsurarea grosimii corneei care se corelează cu tensiunea intraoculară, examenul biomicroscopic în care medicul vede anatomia ochiului și vede dacă există patologii oftalmologice.
”Este foarte importantă vizita regulată, când recomandă medicul oftalmolog după prima vizită efectuată pentru a preveni și a depista patologii oftalmologice și pentru a avea un confort oftalmologic cât mai ridicat. Este posibil ca unii pacienți care, deși nu au nici o problemă oftalmologică, să aibă nevoie de o pereche de ochelari care să le dea un confort sporit, să evite alte probleme. De exemplu, pacienții tineri la care nu ne-am așteptat să avem vreo problemă dacă lucrează mult la ecrane asociază de obicei sindrom de ochi uscat sau probleme care dau un disconfort oftalmologic. Aceasta nu este neapărat o boală în sine cât un disconfort pe care noi putem să-l înlăturăm”, a explicat Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog la Clinicile LOTUS-MED.
Dacă avem nici o problemă oftalmologică, cât de des venim la control?
”Dacă sunt patologii care trebuie urmărite foarte strâns, atunci cu siguranță ne vom vedea cu medicul oftalmolog mai devreme de un an, deci putem să ne vedem și lunar, de exemplu, dacă avem probleme mai grave, dacă totul e în regulă, la 2 ani este suficient, iar pentru oamenii care nu sunt nici cu patologie, nici nu au absolut nici o problemă cu ochii anual este suficient”, a completat Dr. Ioana Gobej.
La pacienții cu diabet la care există riscul de a apărea complicații oftalmologice consultul oftalmologic poate fi făcut chiar și la o lună sau 6 luni.