Forta vindecatoare a rasului, o terapie pentru viata

Razi si intreaga lume va rade impreuna cu tine

Daca ne uitam la lumea din jur si nu gasim vreun motiv de bucurie sau ceva care sa ne faca sa radem, pentru ca nimeni nu pare sa mai aiba chef de glume, nu-i nimic. Ne putem oricand intoarce spre noi ca sa ne radem de noi insine, de propriile griji si ganduri intunecate, de propriile reactii sau de reactiile altora, putem gasi oricand o bucatica de comedie in arta cinematografica, povesti haioase, bancuri. Oricand si nu doar atunci cand ne simtim tristi ne putem uita la nemuritorii Stan si Bran, Abott si Costello, Louis de Funes, Fernandel, Benny Hill, Mr Bean, Monty Phyton, Bourvil si cati altii, daca nu gasim in noi ceva de care sa radem. Ii avem si noi pe minunatii Toma Caragiu, Amza Pellea, Birlic, Dem Radulescu, Jean Constantin, Puiu Calinescu si multi altii.

Un lucru interesant descoperit de cercetatori este acela ca femeile rad in procent de 126% in comparatie cu barbatii in cadrul dialogurilor intre sexele opuse, barbatii fiind cei care prefera sa declanseze rasul.

Centrul de Terapie prin Ras Mandarin

Monica Dinulescu, psiholog clinician a dat nastere acestui centru de terapie prin ras in Bucuresti. In discursul sau marturiseste "…am descoperit că sigurul limbaj comun în toată lumea cuprinde râsul, bucuria, lacrimile și tristețea. Cunoscându-le pe acestea, poți comunica cu oameni de pretutindeni. ..În India am învățat despre yoga râsului și despre virtuțile curative neștiute ale veseliei. Ulterior, m-am gândit că și România are nevoie de o terapie a veseliei, de reconectare cu optimismul și starea de bine. Am studiat în profunzime acest mecanism al râsului, i-am invitat pe toți cei interesați să își facă timp, să vina să experimenteze relaxarea și buna dispoziție și am ajuns la concluzia că dincolo de “starea de bine” produsă de eliberarea endorfinelor în creier, râsul îmbunătățește nebănuit sănătatea fizică, îmbunătățește viața de cuplu și schimba in bine viziunea oamenilor asupra vietii. "

Terapia prin ras, un lucru amuzant petrecut pe calea spre iluminare, de Lenny Ravitch

Lenny Ravich este unul dintre sustinatorii terapiei prin ras, cartea sa fiind o oglinda vie a optimismului. Terapia prin ras s-a vandut in peste 50 000 de exemplare, fiind un bestseller in Israel. La 1 iulie 2001 a castigat premiul "The Israeli Book Award's Platinum Plaque."

„Sfatul meu pentru toata lumea este sa gaseasca umor si buna-dispozitie in fiecare zi. Nu incetam sa mai radem pentru ca imbatranim. Imbatranim pentru ca am incetat sa mai radem. Asa ca haideti sa avem visuri. Cand ne pierdem visurile, murim. Asa ca multi oameni se plimba in jur ca mortii si nici macar nu stiu asta. Imbatranirea este obligatorie. Sa cresti insa este optional. Nu este niciodata prea tarziu sa fim tot ceea ce ne este cu putinta sa fim.

Traieste‑ti viata, dragul meu cititor, dar nu te atasa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea in locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Priveste lumea cu iubire, rasete, umor si optimism – si toate ti se vor intoarce din abundenta…Incurajez pe fiecare sa‑si urmeze inima. Daca facem ceva fara inima, nu merita facut. Trebuie sa facem ceea ce iubim cu adevarat."

Cartea o gasiti in librarii iar pe Monica Dinulescu la Centru de Terapie prin Ras Mandarin. Si daca aveti nevoie de un imbold, daca e un taram necunoscut inca pentru voi, daca vreti sa radeti putin sau doar sa aflati mai multe despre ras, urmariti filmul si haideti sa radem impreuna.

Text: Mihaela Moldoveanu

Realiazatori: Oana Georgescu, Mihaela Moldoveanu