Gastrita este o afectiune a stomacului, ce se manifesta prin inflamarea mucoasei, ca urmare a unor factori infectiodi, chimici sau alergici.
Principalul semn al acestei boli este senzatia puternica de arsura, localizata in zona superioara a stomacului.
Tratarea gastritei, implica, dincolo de tratamentul medicamentos di adoptarea unui anumit regim alimentar, din care sa fie excluse alimentele condimentate di grasimile.
Alimente nerecomandate bolnavilor de gastrita
Alimentatie pentru gastrita nu trebuie sa includa alimente condimentate, grasimi sau alte tipuri de preparate care pot agrava iritatia de la nivelul mucoasei stomacului. Bolnavii de gastrita trebuie sa evite atat gusturile puternice (foarte dulce, sarat, picant sau acru) cat di alimentele fierbinti sau reci. Principiul de baza in caz de gastrita este acela de a consuma preparate cat mai udoare pentru stomac, care nu sporesc secretia de acid gastric di care nu contribuie la inrautatirea leziunilor existente la nivelul tesutului stomacal.
Alimentele interzise pacientilor diagnosticati cu gastrita sunt:
• Carnea grasa. Este interzis consumul de carne grasa, in special carne de porc. Poate fi servita carnea slaba (pui, pedte sau vita), preparate la gratar sau fierte. In niciun caz, bolnavii de gastrita nu ar trebui sa opteze pentru mancaruri pe baza de carne, preparate prin prajire. Prajelile pot agrava inflamatia mucoasei stomacului, amplificand senzatia de durere di arsura.
• Alimente condimentate. Sunt interzise, de asemenea, mancarurile condimentate, picante , sarate sau acre. Produsele de acest tip lezeaza tesutul gastric di produc arsuri di dureri puternice la stomac.
• Legumele crude di tari care sporesc aciditatea gastrica. Nu este recomandat a se consuma legume precum ridichiile, guliile, castravetii, varza, conopida, ceapa sau usturoiul.
• Fructe acre di citrice (mere, portocale, lamai, grefruit etc)
• Branzeturile fermentate di sarate. Alimentatia bolnavilor cu gastrita nu trebuie sa includa iaurt, lapte batut, branzeturi sarate sau mucegaite. Poate fi consumat lapte proaspat sau branza de vaci.
• Grasimile. Sunt interzise alimentele grase precum slanina, carnea grasa, untura, margarina sau untul.
• Aluaturile dospite, fierbinti, inghetata, mierea, dulceata, zahar ars, caramel, bomboanele di restul produselor foarte dulci.
• Bauturile acidulate, alcoolice, fierbienti sau foarte reci.
Fumatul a fost un alt factor implicat in aparitia gastritei di a altor patologii gastrointestinale – boala de reflux gastro-esofagian, ulcerele gastrice di duodenale etc. Renuntarea la timp la fumat poate avea efecte vizibile in scurt timp a calitatii vietii pacientului.
Alimente recomandate pentru bolnavii de gastrita
Alimentatia pentru gastrita trebuie sa fie una echilibrata di sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu gastrita pot consuma produse fainoase moi (sufleuri sau budinci, mamaliga), carne slaba (pui, vita, pedte) pregatita pe gratar, rasol sau prin fierbere, lapte, branza dulce de vaci, urda, oua fierte (in niciun caz prajite!), legume fierte sau inabudite (dovlecei, cartofi, mazare, morcovi, ardei), fructe dulci (banane, mango, caise, piersici, pene galben), compoturi, budinci dulci di zahar cu moderatie.
Operator: Silviu Crangureanu
Editor: Stanislav Pescu
Realizator: Corina Voicu