Obezitatea la adolescenți

La nivel global, 1 din 10 copii și adolescenți cu vârsta între 5 și 17 ani este supraponderal sau obez, iar statisticile arată o tendință în creștere a acestei probleme medicale.

Există multe consecințe negative asupra sănătății din cauza obezității la adolescenți, una dintre cele mai grave fiind riscul de apariție a bolilor cardiovasculare la vârstă adultă. Copii între 7 și 18 ani care au un surplus de greutate dezvoltă o rezistența la insulină iar acest lucru poate să producă în timp dezvoltarea hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat de tip doi, factori de risc majori pentru boala cardiacă. Tot din cauza obezității se produc mecanisme de tipul retenției de sodiu și disfuncții hormonale, ceea ce duce la modificarea parametrilor de tensiune și de glicemie, producând în final modificări structurale și funcționale la nivelul inimii. Cu cât adolescenții se vor confrunta cu obezitatea mai mult timp, cu atât efectele pe termen lung vor fi mai severe.

Desigur, dacă părinții iau măsuri pentru a corecta surplusul de greutate cu care se confruntă copiii lor, acest lucru le va aduce beneficii asupra sănătății. În caz contract, excesul ponderal și obezitatea vor determina apariția bolilor cardiace mai târziu în viață. Spre exemplu, adolescenții obezi se pot confrunta la maturitate cu boala aterosclerotică precoce, care duce la în timp la infarct miocardic și boală arterială obstructivă.

Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare, afirmă că obezitatea la adolescenți este o problemă serioasă care trebuie luată în calcul și corectată.

Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-ana-maria-mitrica/